Brouwerij Westmalle.png

Van afvalwater tot drinkwater bij Brouwerij Westmalle

Pantarein Water ondersteunt sinds 2009 de Brouwerij der Trappisten van Westmalle bij een uitzonderlijk traject van duurzame waterzuivering. De brouwerij hergebruikt vandaag tot 40% van haar water dankzij een doorgedreven circulair project. 

Circulaire waterzuivering als langetermijnvisie

Voor Pantarein Water is circulariteit meer dan een hip woord. Het betekent projecten van A tot Z begeleiden én continu verbeteren. Onze samenwerking met Brouwerij der Trappisten van Westmalle is een toonbeeld van die visie.

In de eerste fase kreeg de bestaande zuivering een grondige upgrade. We optimaliseerden de werking en voerden een vergelijkende studie uit – cruciaal voor continue verbetering.

Een nieuwe zuivering op maat

In 2011 ontwierp en bouwde Pantarein een nieuwe installatie voor de brouwerij met:

  • een buffertank met geurbehandeling
  • twee parallelle bioreactoren
  • een ‘air lift’ membraanfiltratie

Alle bekkens van de waterzuivering zijn overdekt, en de installatie is ondergebracht in een compact gebouw om geur- en geluidsimpact te beperken.

Drinkbaar water uit afvalwater

In 2016 volgde een nieuwe stap: omgekeerde osmose ofwel RO (lees meer over water hergebruik). Dankzij deze technologie wordt het gezuiverde water opgewaardeerd tot drinkwaterkwaliteit. Het resultaat: tot 40% minder waterverbruik voor de brouwerij. Vandaag kan je letterlijk een glas water tappen uit de installatie. Pantarein blijft de werking opvolgen en maandelijks evalueren.

Ook benieuwd naar wat een circulaire waterinstallatie voor uw bedrijf kan betekenen? Of benieuwd naar onze andere projecten?

Toegepaste technologieën