Carlsberg  RO installatie.JPG

Hergebruik

Steeds meer bedrijven willen hun watervoetafdruk verkleinen. Omdat er minder water van de juiste kwaliteit voorradig is, omdat water steeds duurder wordt, omdat het verbruik door overheden aan banden wordt gelegd, of als onderdeel van een duurzame bedrijfsstrategie.

Pantarein Water is al meer dan tien jaar betrokken bij het ontwikkelen van succesvolle projecten om gezuiverd water te hergebruiken. Onze rol daarin behelst het uitvoeren van piloottesten, onderhandelen met overheden over het lozen van het restant, overheden informeren over de kwaliteit van het gezuiverde water (en de borging), overleggen met de kwaliteitsverantwoordelijke van de productie en dergelijke meer. We hebben de eerste projecten gerealiseerd in landen als België, Denemarken en Groothertogdom Luxemburg, en in organisaties als Carlsberg, Milcobel en Kellogg’s.

In de meeste gevallen is doorgedreven hergebruik alleen mogelijk door reeds gezuiverd water verder te behandelen tot drinkwaterkwaliteit. Hiervoor moeten vooral de niet-afbreekbare verbindingen en de zouten nog uit het water verwijderd worden. Daarvoor gebruiken we membraanfiltratie van het type Omgekeerde Osmose (RO). 

Afhankelijk van de omstandigheden ontwikkelde Pantarein Water al projecten met continue systemen (de klassieke RO) of met de CCRO-technologie ontwikkeld door Dupont. Deze laatste heeft als voordeel dat ze voor bepaalde watertypes een verhoogd rendement kan behalen en het verbruik van chemicaliën kan verlagen.

De ontwikkelde projecten worden gekenmerkt door:

  • een vergaande automatisatie door het slim inzetten van online metingen en een automatische Cleaning in Place (CIP); 
  • eenvoudige online kwaliteitsbewaking van het geproduceerde water;
  • bewaking van de RO-installatie met een uitgekiende ultrafiltratie (vaak ingezet als membraanfiltratie op de biologie).

Bij Pantarein Water combineren we waterhergebruik met een uitgebreide ervaring in waterzuivering: een niet te missen troef! Bovendien hebben we vaak mobiele units beschikbaar voor verhuur of piloting on site.

Op maat van jouw bedrijf

Elk bedrijf vraagt om een eigen oplossing. Wij voorzien de technologie die jij nodig hebt.